
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

   
  

 
  

   
 

   
 

 
    

 
 

 

 

 

 

            

 
 

 

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-101 

Issued: September 1974 

This opinion was decided under the Code of Professional Responsibility, 
which was in effect from 1971 to 1990.  Lawyers should consult the 

current version of the Rules of Professional Conduct and Comments, SCR 
3.130 (available at http://www.kybar.org), especially Rules 7.01-7.50 

and the Attorneys’ Advertising Commission Regulations, before relying 
on this opinion. 

Question: May an attorney ethically participate in a legal advising system to be 
established by the student government of a university as a service to the 
students? 

Answer: Qualified yes. 

References: RCA 3.475; DR 2-103, 5-107   

OPINION 

The student government of a university in our state proposes to establish a legal 
advising system as a service to the students and to employ a practicing attorney on a fee 
basis to direct the program. The service would involve only consultation with students in 
need of legal advice. No preparation of legal documents or any litigation is contemplated, 
and in the event either were required or indicated the student would be referred to the 
lawyer referral service of the local Bar Association. Under no circumstances would the 
attorney employed by the service be called upon to do more than discuss available legal 
options and their possible consequences with any student who consulted him. Before the 
program is undertaken, the Ethics Committee has been asked to determine whether it would 
be ethically permissible. This inquiry involves a consideration of what has become known 
as “group legal services.” In that connection two rules are particularly pertinent. RCA 
3.475, adopted recently by the Court of Appeals, makes provision for the furnishing of 
legal services pursuant to group arrangements. It provides in part: 

As used in this rule, a group means a professional association, trade 
association, labor union or other nonprofit organization or combination of 
persons, incorporated or otherwise, whose primary purposes and activities are 
other than the rendering of legal services. Legal services must be no substantial 
service rendered by the group but incidental thereto.     

Any member of the association may furnish legal services to a member 
of a group, as heretofore defined, only at the request of such group if the 
arrangement under which the services are provided complies with the following 
requirements:      

https://7.01-7.50
http://www.kybar.org


 
   

 

 
 

 
   

 
  
   
  
 
 
 
   
  
 
  

 
 

 

 
  

 
 

 
 

 

 

(a) Permits any member of the group to engage legal services 
independently of the arrangement from any attorney of his choice;  
(b) The group, its agents or any member thereof does not interfere with or 
control the performance of the duties of the member of the association;  
(c) The group, its agents or any member thereof does not directly or indirectly 
derive a profit from or receive any part of the consideration paid to the member of 
the association for the rendering of legal services under the arrangement;  
(d)  No unlicensed person engages in the practice of law under the  

 arrangement; 
(e)  The recommending, furnishing or paying for legal services to its  
members is incidental and reasonably related to the primary purposes of such

 organization; 
(f) All publicizing and soliciting activities concerning the arrangement are  
prohibited except by means of simple dignified announcements to the members 
of the group setting forth the purposes and activities of the group or the nature  
and extent of the legal services or both, without any identification of the  
member of the association rendering or to render the services except that the  
group may answer inquiries from members of the group as to the identity and  
address of the member of the association rendering or to render the services; 
(g) The member of the association representing a member of the group must  
charge a reasonable fee in charging fees to the group; 

Closely related to this rule is DR 2-103D), which provides: 

A lawyer shall not knowingly assist a person or organization that recommends, 
furnishes, or pays for legal services to promote the use of his services or those of his 
partners or associates. However, he may cooperate in a dignified manner with the 
legal service activities of any of the following, provided that his independent 
professional judgment is exercised in behalf of his client without interference or 
control by any organization or other person:  

(1) A legal aid office or public defender office:  
(a) Operated or sponsored by a duly accredited law school.    
(b) Operated or sponsored by a bona fide nonprofit community 

organization. 
(c) Operated or sponsored by a governmental agency.     
(d) Operated, sponsored, or approved by a bar association 

representative of the general bar of the geographical area in which 
the association exists.     

(2)  A military legal assistance office.     
(3) A lawyer referral service operated, sponsored, or approved by a bar 

association representative of the general bar of the geographical area in 
which the association exists. 

(4) A bar association representative of the general bar of the geographical 
area in which the association exists.     

(5)  Any other nonprofit organization that recommends, furnishes, or pays 
for legal services to its members or beneficiaries, but only in those 



 

 

 
 
 
 

 

 
 

 

 
 

  

 
 

instances and to the extent that controlling constitutional interpretation 
at the time of the rendition of the services requires the allowance of such 
legal service activities, and only if the following conditions, unless 
prohibited by such interpretation, are met:     
(a) The primary purposes of such organization do not include the 

rendition of legal services.     
(b) The recommending, furnishing, or paying for legal services to its 

members is incidental and reasonably related to the primary 
purposes of such organization.    

(c) Such organization does not derive a financial benefit from the 
rendition of legal services by the lawyer. 
(d) The member or beneficiary for whom the legal services are  
rendered, and not such organization, is recognized as the client of the  
lawyer in that matter.  

 We have recently analyzed these rules at length, holding in KBA Opinion E-69 
that the Compensation Fund of a District of the United Mine Workers of America might 
ethically engage a single attorney to provide representation to its members concerning 
workmen’s compensation claims and to advise the members in regard to their federal black 
lung claims. In reaching that conclusion, we were careful to note the many restrictions 
which must be rigidly adhered to in the operation of the plan.     

Here, the student government of a university would appear to fall within the 
definition of organizations eligible for group services. It also appears that there would be 
no effort to prevent use of attorneys outside of the arrangement. In fact, a student in need of 
anything beyond advice would be required to seek outside legal assistance. We assume 
there would be no interference in the performance of the attorney’s duties and we are 
assured that the contemplated representation would be undertaken only by a licensed 
attorney and without profit of any kind to the association. Finally, furnishing an attorney to 
counsel with students in need of legal advice is incidental and reasonably related to the 
principal purposes of the student government. The Committee has accordingly concluded 
that the proposed arrangement may be undertaken if established and operated in strict 
accordance with the requirements of RCA 3.475 and DR 2-103(D). Several potentially 
troublesome areas deserve special mention at this point, however.     

In addition to RCA 3.475(b), the provisions of DR 5-107(B) emphasize that a 
lawyer shall not permit a person paying him to render legal services for another to direct or 
regulate his professional judgment in rendering those services. Special care must be taken 
in operation of the arrangement to avoid even the suggestion of interference by the student 
government. Such interference would render the program unethical, and we would expect 
the attorney employed for the program to reject out of hand any attempt in this direction. 
The attorney-client relationship is too important to allow even the slightest infringement 
upon it. 

The area of publicity requires particular attention. RCA 3.475(f) prohibits all 
publicizing and soliciting in connection with the arrangement except by means of simple 
dignified announcements to the members of the group. Permitted information would 
include the purposes and activities of the group and/or the nature and extent of the legal 
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services available. In such material there must be no identification of the attorney 
rendering the services, except that information as to the identity and address of the 
attorney may be furnished in response to individual inquiries from members of the group. 
Our traditional ban on advertising requires that there be no variation in compliance with 
this rule. 

In the area of fees, it will be noted that RCA 3.475(g) requires the attorney involved 
to charge a reasonable fee for services performed in behalf of the group. This rule 
anticipates and requires that the compensation received by the attorney bear a reasonable 
relationship to the work done by him.     

The attorney involved will also want to pay careful attention to the reports required 
by the provisions of RCA 3.475h) of any attorney performing services under a group 
arrangement.     

If there is scrupulous adherence to these requirements, the type of service 
contemplated by this inquiry can be useful to the students for whom it is intended. Through 
counseling from a licensed attorney, a student can gain a clearer recognition of capable 
professional help in the event further assistance is required.  

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the 

Kentucky Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 
(or its predecessor rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


